Για σήμερα κάτι πιο γκουρμέ, δεν είναι κάτι δύσκολο αλλά επειδή όπως θα έλεγε και κάποιος πειραχτήρης... "είχες και στο χωριό σου αβοκάντο;" οπότε το κατατάσσω σε κάτι πιο εξεζητημένο, αν και τα τελευταία χρόνια τα αβοκάντα έχουν μπει στην ζωή και την κουζίνα μας.
Είναι άλλωστε ένα ενδιαφέρον τρόφιμο, το οποίο αν δεν το έχετε δοκιμάσει και αναρωτιέστε πως τρώγεται να σας πω καταρχήν ότι σκέτο μάλλον δεν θα μπορέσετε να το φάτε, γιατί μοιάζει σε υφή και σε γεύση σαν να τρώτε βούτυρο.
Υπάρχουν όμως αρκετοί συνδυασμοί και σαλάτες με αβοκάντο, και μια από τις πιο διάσημες είναι το γουακαμόλε. Εγώ τα τελευταία χρόνια που κάνω διάφορες παραλλαγές σε σαλάτες, έχω καταλλήξει σε μερικές που μου άρεσαν και μία από αυτές είναι η συγκεκριμένη που ετοιμάζω σε αυτό το βίντεο, με το καρότο.
Μου αρέσει πολύ αυτή η συνταγή και την κάνω αρκετά συχνά τον τελευταίο καιρό, γιατί είναι και ένας τρόπος να τρώμε και τα καρότα. Οι αναλογίες των υλικών είναι ανάλογα με τα γούστα, αλλά θα σας πω καταρχήν τα υλικά που χρησιμοποιώ συνήθως:
Έγραψα δυο από τα υλικά ως προαιρετικά στην περίπτωση που για κάποιο λόγο θέλουμε να τα αποφύγουμε χωρίς να χαλάσει ιδιαίτερα η συνταγή. Βέβαια και τα άλλα υλικά είναι κατά βούληση, ότι δεν μας αρέσει δεν το βάζουμε, απλά η γεύση θα είναι διαφορετική σε σχέση με αυτό που φτιάχνω εγώ στην προκειμένη περίπτωση.
Και τώρα να σας πω τα υλικά που χρησιμοποίησα στο video τα οποία είναι ελαφρώς διαφορετικές στις αναλογίες, όμως το αποτέλεσμα δεν έχει ιδιαίτερη διαφορά:
Καταρχήν καθαρίζω τα αβοκάντο, δηλαδή βγάζω την φλούδα και το κουκούτσι τους, και το κυρίως μέρος τους (που μοιάζει με βούτυρο όπως προείπα) το βάζω σε ένα πιάτο και το πατάω με ένα πιρούνι να λιώσει και να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.
Βάζω μέσα λίγο ελαιόλαδο και το ανακατεύω και επίσης προσθέτω το αλατοπίπερο και τα ανακατεύω και αυτά. Στην συνέχεια καθαρίζω τα καρότα και το κρεμμύδι και τα προσθέτω στο αβοκάντο ψιλοκομμένα.
Εμένα δεν με ενοχλεί να είναι κομματάκια και να μασιούνται, αλλά αν θέλουμε μπορούμε να τα περάσουμε και από τον τρίφτη αντί να τα κόψουμε με το μαχαίρι. Έτσι πετυχαίνουμε και πιο λεία υφή στο τελικό αποτέλεσμα, απλά εγώ δεν το κάνω συνήθως για να μην λερώνω τον τρίφτη :-)
Στο τέλος προσθέτω τον χυμό του λεμονιού και το ανακατεύω καλά με τα υπόλοιπα υλικά.
Τώρα αυτό το μείγμα αν δεν βιάζομαι προτιμώ να το σκεπάσω και να το αφήσω στο ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα για να αναμειχθούν καλύτερα οι γεύσεις του. Για τον λόγο αυτό προϋπολογίζω να μην το κάνω τελευταία στιγμή πριν το σερβίρισμα, αλλά 1-2 ώρες νωρίτερα. Πάντως τρώγεται και άμεσα και είναι εξίσου απολαυστικό.
Για το σερβίρισμα, άλλες φορές το βάζω σε ένα μπολ και το παίρνουμε από εκεί (όπως π.χ. με την μελιτζανοσαλάτα ή το τζατζίκι) και άλλες φορές το σερβίρω πάνω σε λεπτές φέτες ψωμιού όπως φαίνεται και στο τέλος του βίντεο που δείχνω την συνταγή.
Είναι ενδιαφέρον και σαν σνακ έτσι με το ψωμί που το σερβίρω, αλλά πολλές φορές το χρησιμοποιώ και συνοδευτικό σε κρεατικά, π.χ. για την χοιρινή τηγανιά ή για άλλα ψητά στα κάρβουνα κλπ.
Αν θέλεις να δεις και άλλες συνταγές με αβοκάντο, υπάρχει το κλασικό γουακαμόλε αλλά έχω κάνει και κάτι σε πιο... γλυκό, μια απλή φέτα ψωμιού με αβοκάντο και μέλι.
{ Ημερομηνία: 26-04-2020 (09:12:00) }