Συνταγή για κολοκυθάκια τηγανιτά με κουρκούτι

Τα κολοκυθάκια (όπως και τις μελιτζάνες) δεν τα είχα και πολύ συχνά στο πιάτο μου, καμιά φορά τύχαινε να βρεθούν γεμιστά με ρύζι και κιμά (και συνήθως έτρωγα μόνο την γέμιση) και μερικές φορές τηγανιτά σκέτα, χωρίς κουρκούτι.

κολοκυθάκια τηγανιτά

Στην συγκεκριμένη βερσιόν, τηγανιτά με κουρκούτι (*), νομίζω μόνο έξω σε ταβέρνα έτυχε να τα πετύχουμε μερικές φορές και να τα παραγγείλαμε για ορεκτικά και μάλιστα παρέα με το τζατζικάκι τους :-)

Μου έδωσαν λοιπόν μερικά κολοκυθάκια (σπιτικά, από κήπο) και είπα να δοκιμάσω να κάνω κάποιες συνταγές με αυτά. Στην προκειμένη περίπτωση η συνταγή είναι πολύ απλή...

  • πλένουμε τα κολοκυθάκια και κόβουμε τα κοτσάνια τους στις δύο άκρες
  • κόβουμε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες (πάχος περίπου μισό με εκατοστό) και τα αφήνουμε να στραγγίσουν
  • για το κουρκούτι ανακατεύουμε αλεύρι με νερό σε αναλογία 1 προς 1, δηλαδή ένα ποτήρι νερό με ένα ποτήρι αλεύρι ή 2 ποτήρια νερό με 2 ποτήρια αλεύρι κ.ο.κ. (ανάλογα με την ποσότητα από κολοκυθάκια που έχουμε να τηγανίσουμε).
  • άμα θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και λίγο αλάτι στο κουρκούτι ή εναλλακτικά μπορούμε να αλατίσουμε τα κολοκυθάκια (εγώ τα τελευταία χρόνια το έχω κόψει το πολύ αλάτι, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση μάλλον δεν θα έβαζα καθόλου)
  • από εκεί και πέρα... βουτάμε τις ροδέλες από τα κολοκυθάκια στο κουρκούτι και τις τηγανίζουμε στο τηγάνι με αρκετό ελαιόλαδο γυρίζοντας εναλλάξ και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρουν αυτό το χαρακτηριστικό χρυσαφίζον χρώμα

Όπως ανέφερα παραπάνω, ταιριάζουν πολύ με τζατζίκι (του οποίου η συνταγή είναι εδώ) αλλά θα μπορούσαν να συνοδευτούν και με σκέτο γιαούρτι.

Υ.Γ. για το αστεράκι (*) που είχα βάλει παραπάνω, ήθελα απλά να αναφέρω ότι μέχρι πρόσφατα όταν άκουγα για "κουρκούτι" για κάποιο λόγο μου έρχονταν στο μυαλό το "πλιγούρι". Δεν ξέρω πως μου δημιουργήθηκε αυτή η σύγχυση, το είχα ξεδιαλύνει πάντως προφορικά πάνω στην κουβέντα πριν έρθει η ώρα να τηγανίσω τα κολοκυθάκια και τώρα με την εκτέλεση και αυτής της συνταγής πιστεύω ότι το έχω εμπεδώσει :-)

{ Ημερομηνία: 06-09-2013 (22:39:30) }