Συνταγή για φάβα με λαθούρια

Το θέμα της φάβας το ψάχνω το τελευταίο διάστημα και βρέθηκα μπροστά σε ένα μπέρδεμα. Συνήθως όταν αναφερόμαστε στη φάβα προσανατολιζόμαστε σε κάτι συγκεκριμένο, ένα μικρό κίτρινο όσπριο που το βράζουμε και το λιώνουμε να γίνει σαν κρέμα, αλλά απ' ότι έχω καταλάβει δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα στην πραγματικότητα.

φάβα

Δηλαδή, αυτό το μικρό κίτρινο όσπριο που φτιάχνουμε την φάβα, είναι το λαθούρι (ή λαθύρι). Επίσης, η "φάβα" σημαίνει στα λατινικά "κουκί", ενώ σαν φαγητό... φάβα σημαίνει και λιωμένο όσπριο (γενικά, όχι ειδικά λαθούρι). Επίσης, ειδικά για την φημισμένη φάβα Σαντορίνης, δεν είμαι σίγουρος αν είναι και αυτή λαθούρι ή είναι κάποιο άλλο όσπριο.

Κάποιο λάκκο έχει η φάβα! Όπως και να'χει, θα δούμε εμείς το βίντεο της συνταγής με τα λαθούρια και περιμένω το σχόλιο σας για το θέμα περί "φάβας" που δεν ανέπτυξα παραπάνω.

Τα υλικά είναι πολύ απλά και η συνταγή αρκετά εύκολη. Λίγο προσοχή θέλει να μην κολλήσει η φάβα όταν αρχίσει να χυλώνει. Εγώ και σε αυτή την περίπτωση απέφυγα να χρησιμοποιήσω μπλέντερ (όπως την κάνουν συνήθως στις μέρες μας) για τον λόγο που είχα αναφέρει πρόσφατα και σε άλλη συνταγή, δηλαδή να έχουμε ένα πιο "παραδοσιακό" αποτέλεσμα.

{ Ημερομηνία: 15-04-2014 (10:15:00) }