Τρεις συνταγές για φασολάκια λαδερά

Γιατί να γράψω μία συνταγή όταν μπορώ να γράψω τρεις; Λοιπόν εδώ έχουμε τρες σε ένα, στην αρχή μια πιο "παραδοσιακή" βερσιόν με πατάτες και ντομάτα (μαμαδίστικο φαγητό), στην συνέχεια μια πολύ απλή με λιγότερα υλικά αλλά νόστιμη και αυτή και μετά άλλη μία στην οποία πήρα την προηγούμενη και της πρόσθεσα καρότο.

Φασολάκια λαδερά με πατάτες και ντομάτα

Σε αυτό το βίντεο φτιάχνουμε λαδερά φασολάκια μια συνταγή που μου θυμίζει καλοκαίρι :-) Απλά υλικά θα χρησιμοποιήσουμε, ελαιόλαδο, ντομάτες... εμείς εδώ βάλαμε και μερικά κομμάτια πατάτας για να εμπλουτίσουμε λίγο το πιάτο με κάτι παραπάνω.

φασολάκια λαδερά

Τα θέμα με τα φασολάκια, είναι ότι έχουν μια διαδικασία στο καθάρισμα. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις γενικά, να έχουν "κλωστές" στο πλάι ή να μην έχουν. Αν δεν έχουν, είναι πιο εύκολα τα πράγματα αφού μόνο τις "μύτες" στις δύο άκρες χρειάζεται να κόψουμε. Αν έχουν "κλωστές" στα πλαϊνά, τότε θέλει περισσότερη υπομονή.

Μετά, εκτός από τα φασολάκια, στην συγκεκριμένη συνταγή έχουμε να ετοιμάσουμε και τις πατάτες, τις ντομάτες, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Υπάρχει δηλαδή ένα μη αμελητέο στάδιο προετοιμασίας των υλικών. Όταν με το καλό τα ετοιμάσουμε όλα, μετά είναι εύκολα τα πράγματα :-)

Ουσιαστικά προσθέτουμε τα υλικά της συνταγής στην κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να ψηθούν τα φασολάκια και οι πατάτες. Στο ανακάτεμα χρειάζεται λίγο προσοχή, καθώς τα υλικά μαλακώνουν με το ψήσιμο, τα ανακατεύουμε απαλά να μην κολλήσουν στην κατσαρόλα αλλά με προσοχή να μην τα λιώσουμε και γίνει "λαπάς" το φαγητό.

Φασολάκια λαδερά (σκέτα)

Μια πιο απλή εκδοχή αλλά νόστιμη (όταν βέβαια είναι νόστιμα και τα φασολάκια, σαν πρώτη ύλη), είναι αυτή που έχω ετοιμάσει στο παρακάτω βίντεο. Χρησιμοποιώ λίγα και απλά υλικά, τα οποία είναι τα εξής:

  • 1 κιλό φασολάκια
  • 1 κρεμμύδι
  • λίγο ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο

Αρχικά πλένω τα φασολάκια και τα καθαρίζω, αφαιρώντας τις μυτερές άκρες τους και τα κόβω στην μέση. Τα συγκεκριμένα, όπως μου το είπε και ο άνθρωπος που τα πουλούσε στην λαϊκή αγορά, όντως δεν είχαν ίνες στα πλαϊνά τους οπότε το καθάρισμα τους ήταν εύκολη υπόθεση.

Μετά έβαλα λίγο λάδι στην κατσαρόλα και σοτάρισα το κρεμμύδι κομμένο σε κομμάτια για κανά δυο λεπτά. Στην συνέχεια βάζω τα φασολάκια μέσα στην κατσαρόλα, να ανακατεύω με το κρεμμύδι και προσθέτω μέσα ένα φλιτζάνι νερό.

Κλείνω το καπάκι της κατσαρόλας και τα αφήνω να σιγοβράσουν (που και που τα ανακατεύω). Μόλις μαλακώσουν τα φασολάκια προσθέτω αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω καλά και το φαγητό είναι έτοιμο!

Φασολάκια με καρότα

Αυτή είναι μια μικρή παραλλαγή της προηγούμενης συνταγής όπου πρόσθεσα καρότα όταν μαγείρευα τα φασολάκια και έτσι έδωσα μια νέα διάσταση στο πιάτο.

Είναι για όσους τους αρέσει το καρότο αλλά προσθέτει και μια ιδιαίτερη νότα στην εμφάνιση του φαγητού με το ωραίο χρώμα που τους δίνει αυτό το έξτρα στοιχείο.

{ Ημερομηνία: 16-12-2014 (10:47:33) }