Το Ραβανί (σε άλλες περιοχές το λένε και Ρεβανί) είναι ένα γλυκό το οποίο θα μπορούσαμε απλοϊκά να το περιγράψουμε ως ένα κέικ με σιρόπι και μία περιοχή στην Ελλάδα που φημίζεται για το Ρεβανί της είναι η Βέροια.
Όπως και για τις περισσότερες συνταγές, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν αρκετές παραλλαγές, οπότε ο καθένας διαλέγει ανάλογα με τα γούστα του. Στις περισσότερες εκδοχές του, το Ραβανί το φτιάχνουν είτε προσθέτοντας μέσα βανίλια ή ινδοκάρυδο, αλλά εμείς εδώ κάναμε μια πιο απλή συνταγή χωρίς τέτοια "αρωματικά", γιατί θα το συνοδεύαμε με παγωτό βανίλια, οπότε θα έπερνε από εκεί σαν σύνολο την έξτρα γεύση που του έλειπε.
Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι τα εξής:
Η εκτέλεση της συνταγής είναι αρκετά απλή, δηλαδή αρχικά ανακατεύουμε καλά τα υλικά του μείγματος για το ραβανί και στην συνέχεια τοποθετούμε το μείγμα σε ένα ταψί το οποίο το έχουμε "βουτυρώσει" πολύ καλά στην εσωτερική του επιφάνεια.
tip : Θα πρέπει να διαλέξουμε ένα βαθύ ταψί γιατί το μείγμα αυξάνεται σε όγκο "φουσκώνει" κατά το ψήσιμο αλλά και μετά όταν σιροπιάσουμε το ρεβανί θα φουσκώσει ακόμη λίγο καθώς απορροφά το σιρόπι.
Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC και ψήνουμε το ραβανί για περίπου 35 λεπτά στους 180ºC. Ο χρόνος εξαρτάται και από τον φούρνο αλλά και από το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε, δηλαδή αν βάλουμε σε σχετικά μικρό ταψί, τότε θα έχει το μείγμα μεγαλύτερο ύψος, οπότε θα χρειαστεί περισσότερη ώρα για να ψηθεί εσωτερικά. Το ταψί που χρησιμοποιούμε εμείς έχει διαστάσεις περίπου 34x25 εκατοστά και ύψος περίπου 5 εκατοστά.
Θα πρέπει να πάρει από πάνω το ραβανί αυτό το χαρακτηριστικό του χρώμα που φαίνεται και στο βίντεο, οπότε παρακολουθούμε την διαδικασία ψησίματος και προσέχουμε να μην μας καεί. Επίσης δεν πρέπει να ανοίξουμε την πόρτα του φούρνου όση ώρα ψήνεται το ρεβανί γιατί ενδέχεται να "ξεφουσκώσει" το μείγμα.
Μόλις ψηθεί το ραβανί το βγάζουμε από τον φούρνο και ετοιμάζουμε το σιρόπι σε μία κατσαρόλα, ανακατεύοντας τα σχετικά υλικά. Το σιρόπι το βράζουμε περίπου 7 λεπτά, μέχρι να δέσει, ανακατεύοντας καλά για να μην κολλήσει στην κατσαρόλα η ζάχαρη.
Μόλις το σιρόπι είνα έτοιμο, καθώς είναι ακόμη ζεστό, με μία κουτάλα σιροπιάζουμε σιγά σιγά το ραβανί (το οποίο είναι ακόμη ζεστό και αυτό). Αν και εκ πρώτης όψεως φαίνεται να είναι πολύ το σιρόπι, αλλά σταδιακά το απορροφά το ραβανί και παράλληλα αυξάνεται σε όγκο.
Θα χρειαστεί να αφήσουμε το ραβανί να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 2-3 ώρες, ώστε να απορροφήσει καλά το σιρόπι στο εσωτερικό του.
Ε μετά τι άλλο (;) ...κόβουμε το ραβανί και το σερβίρουμε! Ταιριάζει πολύ με παγωτό βανίλια ή παγωτό καϊμάκι.
{ Ημερομηνία: 02-03-2015 (11:14:24) }