Το χούμους είναι ένας ενδιαφέρον συνδυασμός από ρεβίθια, ταχίνι, σκόρδο και λεμόνι (συν μερικά επιπλέον υλικά) και σαν συνταγή μας έρχεται από την Μέση Ανατολή.
Τα υλικά που χρησιμοποίησα για να το φτιάξω εγώ, είναι τα εξής...
και επίσης στο μείγμα έβαλα και 100ml ζουμί από τα ρεβίθια που έβρασα, αλλά ας δούμε την διαδικασία πιο αναλυτικά!
Από το προηγούμενο βράδυ, βάζουμε τα ρεβύθια να μουλιάσουν σε ένα μπολ με μπόλικο νερό. Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν για περίπου μια ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
Στην συνέχεια, βγάζουμε τα ρεβύθια από την κατσαρόλα, τα στραγγίζουμε δηλαδή, και τα αφήνουμε να κρυώσουν, ενώ δεν πετάμε το ζουμί που υπάρχει στην κατσαρόλα γιατί θα χρησιμοποιήσουμε λίγο από αυτό παρακάτω.
Μετά βάζουμε στον πολυκόφτη τον χυμό του λεμονιού, το ταχίνι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά και τον ενεργοποιούμε για 2-3 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε λίγα ρεβίθια και τον ενεργοποιούμε και πάλι για 2-3 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε το ζουμί (100ml) από τα ρεβίθια, και λίγα επιπλέον ρεβίθια και συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να ενσωματωθούν σταδιακά όλα τα ρεβίθια.
Αν δούμε στην πορεία ότι το μείγμα είναι αρκετά σφιχτό και ο πολυκόφτης "ζορίζεται", προσθέτουμε και λίγο επιπλέον ζουμί από την κατσαρόλα που βράσαμε τα ρεβίθια, για να αραιώσουμε το μείγμα. Δεν πρέπει βέβαια να μας βγει το χούμους πολύ "νερουλό" αλλά επίσης να μην είναι και πολύ σφιχτό.
{ Ημερομηνία: 26-03-2016 (17:31:57) }