Τσουρέκια (που δεν φούσκωσαν)

Σε αυτό το βίντεο φτιάχνω τσουρέκια και είχα αποφασίσει από την αρχή να κάνω την συνταγή όσο πιο εύκολη μπορούσα.

τσουρέκι

Με την δοσολογία που έκανα βγήκαν τέσσερα τεμάχια μετρίου μεγέθους αλλά αντί για αυτά θα μπορούσαν να βγουν δύο μεγαλύτερα, πιο κοντά στο συνηθισμένο μέγεθος που έχουν τα τσουρέκια "πλεξούδες".

Τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι τα εξής:

  • 1 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 250 γραμμάρια ζάχαρη (*)
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά (16 γραμμάρια)
  • 250 γραμμάρια βούτυρο (**)
  • 2+1 αυγά
  • μισό λίτρο γάλα
  • 1 κουταλάκι μαχλέπι τριμμένο
  • μισό κουταλάκι κακουλέ τριμμένο
  • μισό κουταλάκι αλάτι

Στην αρχή ανακάτεψα σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι με την ζάχαρη, την μαγιά, το κακουλέ, το μαχλέπι και το αλάτι. Στο μείγμα που δημιουργήθηκε έκανα έναν λάκκο στην μέση.

Σε ένα άλλο μπολ ανακάτεψα το γάλα με δύο αυγά και το μείγμα αυτό το πρόσθεσα στο μπολ με το αλεύρι.

Ανακάτεψα καλά το αλεύρι με το γάλα, ώστε να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. Το κάλυψα με μία διαφανή μεμβράνη και το άφησα μία ώρα να φουσκώσει (***).

Έβαλα το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και το έλιωσα σε χαμηλή θερμοκρασία. Πρόσθεσα το λιωμένο βούτυρο στο ζυμάρι και το ανακάτεψα καλά να το απορροφήσει.

Έπλασα το τσουρέκια (το πλέξιμο της πλεξούδας φαίνεται αναλυτικά στο video) και τα έβαλα στο ταψί στο οποίο είχα στρώσει λαδόκολλα (****).

Σε ένα μικρό μπολ ανακάτεψα ένα αβγό (τον κρόκο με το ασπράδι) και το άλειψα πάνω από τα τσουρέκια.

Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC έψησα τα τσουρέκια για περίπου 30 λεπτά.

Τα αστεράκια

(*) Με τα 250 γραμμάρια ζάχαρη της συνταγής δεν βγαίνουν πολύ γλυκά τα τσουρέκια.

(**) Τα 250 γραμμάρια βούτυρο, αν και τα απορροφάει η ζύμη, θα μπορούσαν να μειωθούν σε 200 γραμμάρια.

(***) Εμένα δεν μου φούσκωσε και πολύ το ζυμάρι. Είναι ένα θέμα που το ψάχνω. Ίσως φταίει που ήταν λίγο κρύο το γάλα και δεν ενεργοποίησε την μαγιά, ίσως ήθελε περισσότερη μαγιά, ίσως που δεν έβαλα το μπολ σε κάποιο ελαφρώς ζεστό σημείο και το άφησα απλά στον πάγκο της κουζίνας. Ίσως και τα τρία. Είχα μια ελπίδα ότι θα φουσκώσουν λίγο στο ψήσιμο αλλά τελικά κι εκεί δεν μπόρεσαν να γίνουν θαύματα.

(****) Εγώ έκανα 4 τσουρέκια, δηλαδή 2 ταψιά από 2 τεμάχια. Έψησα κάθε ταψί ξεχωριστά για να μπορέσουν να ψηθούν καλύτερα (πάνω/κάτω).

Συμπέρασμα

Είναι λίγο σφιχτά μιας που δεν φούσκωσαν, αλλά γενικά τρώγονται τα τσουρέκια. Θα πειραματιστώ με την συνταγή και θα επανέλθω με περισσότερες πληροφορίες.

{ Ημερομηνία: 05-04-2017 (18:25:59) }