Πασχαλινό τραπέζι - Συνταγές και ιδέες

Μετά το θέμα που έγραψα με τις συνταγές για την Μεγάλη Εβδομάδα, σκέφτηκα να γράψω μερικές ιδέες και για το Πασχαλινό τραπέζι. Συνήθως την Κυριακή του Πάσχα μαζευόμαστε σε "μεγάλα τραπέζια", οικογενειακά με συγγενείς ή/και με φίλους και πολλές φορές υπάρχουν περισσότερα από 10 άτομα.

πιάτο

Σίγουρα την τιμητική τους το Πάσχα έχουν οι σούβλες με τα αρνιά και τα κατσίκια (ή μαγειρεμένα στο φούρνο αν δεν υπάρχει η δυνατότητα για σούβλα, βλέπε π.χ. το κατσικάκι που είχα μαγειρέψει). Ας δούμε από εκεί και πέρα, τι άλλο μπορεί να περιλαμβάνει το Πασχαλινό τραπέζι...

Λοιπόν, όταν μαζεύονται πολλά άτομα αρκετές φορές υπάρχουν και διαφορετικά γούστα, οπότε συνήθως ο οικοδεσπότης προσπαθεί να τους έχει όλους ευχαριστημένους. Για παράδειγμα μπορεί να είναι τα αρνιά και τα κατσίκια οι πρωταγωνιστές της ημέρας, αλλά αρκετός κόσμος δεν είναι συνηθισμένος με την γεύση τους και γενικά δεν ενθουσιάζεται ιδιαίτερα με την ιδέα ότι θα τα φάει. Οπότε σαν εναλλακτική λύση για κάτι άλλο σε κρεατικό μπορεί να είναι μια χοιρινή τηγανιά που είναι και μια εύκολη συνταγή ή μερικά κεφτεδάκια με μοσχαρίσιο κρέας ή ένα νόστιμο φιλέτο κοτόπουλο.

Έχω ακούσει ότι το κρέας (από πλευράς δίαιτας) δεν είναι καλό να συνδυάζεται με πατάτες, αλλά το Πάσχα πέφτει Κυριακή και η δίαιτα συνήθως αρχίζει από Δευτέρα (αν και η Δευτέρα του Πάσχα είναι μάλλον στις εξαιρέσεις, γιατί πολλές φορές τα "μεγάλα τραπέζια" συνεχίζονται και την Δευτέρα του Πάσχα), πάντως συνήθως σε ένα τέτοιο τραπέζι υπάρχουν και πατάτες. Αυτές μπορεί να είναι τηγανιτές ή ψημένες στο φούρνο ή σαν πουρές.

Μιας που είπα για δίαιτα πιο πάνω, είναι άνθρωποι που ακόμα και σε τέτοιες περιστάσεις έχουν την απαιτούμενη αυτοσυγκράτηση και "κρατάνε χαρακτήρα", οπότε αυτοί συνήθως εστιάζουν στις σαλάτες και εκτιμούν την ύπαρξη τους. Πιστεύω (αν θέλουμε να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα) θα τους άρεσε μια σαλάτα ταμπουλέ που είναι και αρκετά χορταστική, η οποία μπορεί να συνυπάρχει στο τραπέζι μαζί με τις κλασικές σαλάτες της εποχής.

Από ορεκτικά θα μου άρεσε ένα σαγανάκι με τυρί φέτα ή γραβιέρα. Από εκεί και πέρα, ένα παραδοσιακό ελληνικό τζατζικάκι θεωρώ ότι επιβάλλεται σε ένα τέτοιο φαγοπότι, μάλιστα καλό είναι να είναι χωρισμένο σε 2-3 μπολ σε διάφορα σημεία ανάμεσα στα πιάτα για να το φτάνουν όλοι. Εγώ μπορεί να έφτιαχνα και ένα γουακαμόλε με αβοκάντο, για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι που ίσως δεν έχουν ξαναφάει.

Αυτές είναι μερικές ιδέες που μου έρχονται στο μυαλό για το Πασχαλινό τραπέζι. Συνήθως είναι υπερπαραγωγή και περιλαμβάνει ποικιλία γεύσεων, αλλά παρόλα αυτά πιστεύω ότι καλό είναι να επικεντρωθούμε στις γεύσεις και όχι στις ποσότητες, δηλαδή δεν χρειάζεται να φάμε πολύ και απ' όλα, αλλά καλύτερα να διαλέξουμε τι μας αρέσει περισσότερο και να το απολαύσουμε.

Θα σταματήσω κάπου εδώ, αλλά πρώτα ας βγάλω και ένα επιδόρπιο, μια γλυκιά σοκολατόπιτα με γλάσο σοκολάτας.

Εσύ ποιες συνταγές σκέφτεσαι να ετοιμάσεις για την Κυριακή του Πάσχα;

{ Ημερομηνία: 10-04-2017 (10:54:18) }