Βάψιμο αυγών με φυσικό τρόπο

Είμαστε στην Μεγάλη Εβδομάδα πλέον και σύμφωνα με το έθιμο την Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε τα αυγά. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για το βάψιμο των αυγών, νομίζω αρκετοί (ίσως οι περισσότεροι) χρησιμοποιούν κάποιες έτοιμες βαφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

βάψιμο αυγών

Δοκιμές με παντζάρια

Εγώ σκέφτηκα να δοκιμάσω κάποιον πιο "φυσικό" τρόπο, δηλαδή χρησιμοποιώντας υλικά της φύσης και στην προκειμένη περίπτωση δοκίμασα τα παντζάρια.

Τα παντζάρια είναι γνωστά για το κόκκινο χρώμα που βγάζουν όταν τα κόβουμε και όταν τα βράζουμε. Χρωματίζουν τα χέρια μας όταν τα πιάνουμε αλλά και λερώνουν τραπεζομάντιλα την ώρα του φαγητού αν είμαστε λίγο άτυχοι.

Οπότε φαινομενικά φαίνεται μια καλή περίπτωση για να χρησιμοποιηθεί η ιδιότητα τους αυτή, το κόκκινο τους χρώμα, για το βάψιμο των αυγών.

Πήρα λοιπόν αυγά άσπρα (γιατί σκέφτηκα ότι σε αυτά θα φαίνεται καλύτερα το χρώμα), πήρα και παντζάρια και έκανα κάποιες δοκιμές, να δω αν και κατά πόσο μπορούν όντως να μας εξυπηρετήσουν για να τα χρησιμοποιήσουμε σε αυτό το έθιμο του Πάσχα.

Έκανα δύο δοκιμές, δοκίμασα να χρησιμοποιήσω το ζουμί από τα βραστά παντζάρια αλλά δοκίμασα και να τρίψω ελαφρά το κομμένο παντζάρι πάνω στα αυγά.

Στην πρώτη περίπτωση, έβαλα τα αυγά σε μια κατσαρόλα με νερό και λίγο ξύδι να βράσουν και πρόσθεσα μέσα και μερικά παντζάρια που τα είχα καθαρίσει και τα είχα κόψει σε κομμάτια.

Στην δεύτερη περίπτωση πριν δοκιμάσω να τα χρωματίσω, έβρασα τα αυγά να γίνουν σφιχτά και μετά δοκίμασα αν και κατά πόσο μπορώ να μεταφέρω το χρώμα των παντζαριών στο τσόφλι των αυγών τρίβοντας τα βρασμένα παντζάρια πάνω στο αυγό.

Ας δούμε τα συμπεράσματα από τα πειράματα που έκανα...

Όταν έβαλα τα άσπρα αυγά στο ζουμί από τα βρασμένα παντζάρια, πήραν ένα χρώμα, το οποίο έμιαζε σαν να ήταν από τα άλλα τα σκούρα (καφέ) τα αυγά. Δηλαδή το αποτέλεσμα ήταν σαν να έχω καφέ αυγά άβαφα.

Όταν κρύωσαν, τα άφησα με λίγο ζουμί από παντζάρια μέσα σε ένα τάπερ και τα έβαλα μερικές ώρες στο ψυγείο, μήπως πάρουν παραπάνω χρώμα, αλλά και πάλι δεν είχα κάποιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Δοκιμάζοντας να τρίψω πάνω σε βρασμένα άσπρα αυγά το κομμένο παντζάρι, μπορώ να πω ότι υπήρξε ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Δεν ήταν ομοιόμορφο το χρώμα πάνω στο αβγό, αλλά είχε έτσι μια πιο καλλιτεχνική προοπτική.

Οπότε, αν και φαινόταν πολλά υποσχόμενα τα παντζάρια με την κοκκινάδα τους, δεν μπόρεσα να πετύχω τα βαμμένα κόκκινα αβγά που φανταζόμουν. Το χρώμα που πήραν από το ζουμί τα άσπρα αβγά μπορούμε να πούμε ότι ήταν μια αποτυχία αλλά με την μέθοδο της τριβής που σκέφτηκα μετά, ίσως και να μπορούσαν να θεωρηθούν αρκετά βαμμένα για στόλισμα.

βαμμένα αυγά

Εδώ στην φωτογραφία βλέπεις αριστερά ένα άσπρο αυγό πριν το βάψιμο, στην μέση έχω το άσπρο αυγό που για να το βάψω το έτριψα με ένα κομμάτι από παντζάρι και δεξιά είναι ένα αυγό που δοκίμασα να το βάψω μόνο με το ζουμί αλλά βλέπεις πως βγήκε.

Επιτυχές αποτέλεσμα με κρεμυδόφυλλα

Έχοντας απογοητευτεί από το αποτέλεσμα με τα παντζάρια, δοκίμασα και άλλους τρόπους. Ένα καλό αποτέλεσμα ήρθε χρησιμοποιώντας φύλλα (φλούδες) από κρεμμύδι.

Όπως ξέρετε πολλές συνταγές μαγειρικής ξεκινάνε με την φράση "σοτάρουμε ένα κρεμμύδι". Πριν όμως να το κάνουμε αυτό, αφαιρούμε πρώτα τις εξωτερικές ξερές φλούδες του και συνήθως τις πετάμε. Αυτές ακριβώς τις ξερές φλούδες αντί να τις πετάξω τις χρησιμοποίησα για το βάψιμο βράζοντας τις μαζί με τα αυγά.

Ουσιαστικά χρειάζεται τις τελευταίες μέρες πριν βάψουμε τα αυγά, να μαζεύουμε τα εξωτερικά ξερά κρεμμυδόφυλλα από τα κρεμμύδια που χρησιμοποιούμε στα φαγητά, ώστε να έχουμε μια ικανοποιητική ποσότητα όταν θα έρθει η ώρα. Καθαρίζουμε βέβαια σκόνες και χώματα που ίσως υπάρχουν, μπορούμε την εντελώς εξωτερική φλούδα να την πετάξουμε και να κρατήσουμε τις μια-δυο ξερές στρώσεις που υπάρχουν από κάτω της.

Το αποτέλεσμα στο χρωματισμό των αυγών με ικανοποίησε σε αυτήν την τεχνική, απλά το μειονέκτημα είναι μια κάποια μυρωδιά κρεμμυδίλας στην κουζίνα και τα αυγά.

{ Ημερομηνία: 03-04-2018 (09:21:21) }