Μανιτάρια με πλιγούρι

Το πλιγούρι εδώ και αρκετό καιρό είναι από τα πολύ δημοφιλή υλικά στην κουζίνα μας και το μαγειρεύουμε με διάφορους συνδυασμούς. Μία από τις πιο συχνές επιλογές μας είναι να κάνουμε αυτή την πολύ εύκολη συνταγή με μανιτάρια.

πλιγούρι με μανιτάρια

Πρόκειται για ένα χορταστικό φαγητό, νόστιμο και συνολικά χρειάζεται γύρω στην μισή ώρα για να το έχουμε έτοιμο σερβιρισμένο στο πιάτο μας (θεωρώντας ότι έχουμε ήδη διαθέσιμα τα υλικά στην κουζίνα μας), δηλαδή είναι καλή επιλογή για εμάς τους πολυάσχολους :-)

Τα υλικά της συνταγής είναι τα εξής:

  • 2 φλιτζάνια πλιγούρι
  • 6 φλιτζάνια νερό
  • αλατοπίπερο
  • μανιτάρια
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι

Δείτε το βίντεο όπου μαγειρεύω τα μανιτάρια με το πλιγούρι και παρακάτω σας έχω και πιο αναλυτικές λεπτομέρειες για την διαδικάσια.

Στην αρχή βάζω λίγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρω 1-2 λεπτά το κρεμμύδι το οποίο το έχω καθαρίσει και το έχω κόψει σε κομματάκια.

Στην συνέχεια προσθέτω τα μανιτάρια τα οποία και αυτά τα έχω καθαρίσει και τα έχω κόψει σε κομμάτια και τα ανακατεύω με το κρεμμύδι να σοταριστούν και αυτά.

Μόλις τα μανιτάρια βγάλουν κάποια υγρά βάζω το πλιγούρι και το ανακατεύω μερικές γυροβολιές και χωρίς καθυστερήσεις προσθέτω το νερό και αλατοπίπερο και ανακατεύω καλά.

Παρένθεση: Το νερό αν το παρατήρησες στα υλικά είναι σε αναλογία 3/1 με το πλιγούρι, και αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα έχοντας κατά νου την αναλογία αυτή.

Τώρα όταν το πλιγούρι αρχίσει να βράζει στην κατσαρόλα υπάρχουν δύο μεθοδολογίες:

  1. Χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία και το σιγοβράζουμε μέχρι να αποροφήσει τα υγρά, ανακατεύοντας συχνά το φαγητό, ή εναλλακτικά...
  2. Σβήνουμε εντελώς το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε το πλιγούρι να αποροφήσει όλο το ζεστό νερό (καλύτερα με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας)

Η πρώτη μεθοδολογία είναι λίγο πιο γρήγορη, αλλά θέλει να έχουμε περισσότερο το νου μας στην κατσαρόλα, ενώ στην δεύτερη περίπτωση το φάγητο μπαίνει στον αυτόματο πιλότο (καλά είναι να έχουμε πάλι λίγο το νου μας καλού/κακού).

Εγώ παλιότερα ακολουθούσα την πρώτη μεθοδολογία, αλλά πλέον ακολουθώ τον δεύτερο τρόπο που είναι πιο εύκολος.

Μόλις το πλιγούρι ρουφήξει το νερό το φαγητό είναι έτοιμο, κάνουμε ένα ανακάτεμα λίγο μέσα στην κατσαρόλα να έρθουν τα πάνω κάτω, γιατί κάτω μένει λίγη υγρασία την οποία καλά είναι να την σκορπίσουμε σε όλο το φαγητό και τελικά σερβίρουμε στο πιάτο μας.

Τα μανιτάρια δίνουν ιδιαίτερη γεύση στο πλιγούρι και βγαίνει αρκετά νόστιμη-αρωματική η συνταγή αυτή.

{ Ημερομηνία: 22-02-2020 (20:26:18) }