Αυτή είναι μια εύκολη συνταγή για παραδοσιακούς πατατοκεφτέδες με λίγα και απλά υλικά, τα οποία βέβαια μπορούν και να εμπλουτιστούν με επιπλέον γεύσεις.
Έχει μια διαδικασία ελαφρώς χρονοβόρα η προετοιμασία τους αλλά όχι κάτι δύσκολο, απλά λίγο προσοχή χρειάζεται στο τελευταίο στάδιο, δηλαδή το τηγάνισμα των πατατοκεφτέδων.
Ας δούμε αναλυτικά τα υλικά και θα σας εξηγήσω στην πορεία τι κάνω βήμα-βήμα. Εγώ χρησιμοποίησα τα εξής:
Σημείωση 1: Αλάτι δεν έβαλα γιατί τα τυριά που έβαλα ήταν αλμυρά και δεν ήθελα να μου ξεφύγει πολύ προς το αλμυρό.
Σημείωση 2: Με ένα κιλό πατάτες βγαίνουν αρκετοί πατατοκεφτέδες, δηλαδή πάνω από 10 κομμάτια, οπότε αν είναι π.χ. για 2-3 άτομα μπορούμε να βάλουμε τις μισές πατάτες, γιατί είναι κάπως βαρύς μεζές με τα λάδια που ρουφάει στο τηγάνισμα.
Σημείωση 3: Κάποια έξτρα υλικά που μπορούμε να βάλουμε είναι φρέσκο κρεμμυδάκι και μαϊντανός. Μπορεί να μπει και τυρί φέτα ψιλοκομμένη, αντί για τα κίτρινα τυριά που έβαλα ή και μαζί με αυτά. Επίσης, μπορούν να μπουν και κανά 2 αυγά μέσα και ακόμη και λίγος δυόσμος τριμμένος θα ταίριαζε. Ακόμη, λίγη τριμμένη φρυγανιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντός του μείγματος, αλλά και μαζί με το αλεύρι όταν τους αλευρώνω για να γίνει πιο τραγανή η κρούστα.
Οπότε, αφού τελειώσαμε με τις σημειώσεις, ας ξεκινήσω να γράφω την διαδικασία που ακολουθώ, την οποία μπορείτε να την δείτε και στο σχετικό βίντεο.
Καταρχήν καθαρίζω και ξεφλουδίζω τις πατάτες και τις βάζω να βράσουν σε μια κατσαρόλα με νερό μέχρι να ψηθούν και να μαλακώσουν.
Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από το μέγεθος που έχουν οι πατάτες.
Το τεστ που κάνω για να ελέγξω αν είναι έτοιμες είναι να δοκιμάσω με ένα πιρούνι να τις τρυπήσω και αν το πιρούνι μπαίνει και βγαίνει εύκολα στην πατάτα τότε είναι έτοιμες.
Όταν είναι έτοιμες, τις βγάζω από την κατσαρόλα και τις αφήνω να κρυώσουν λίγο.
Τις πατάτες τις "λιώνω" με το ειδικό εργαλείο ή με ένα πιρούνι, μέσα σε ένα μπολ, ώστε να γίνουν μια μάζα σαν πουρές.
Καθαρίζω το κρεμμύδι και το περνάω από τον τρίφτη. Στραγγίζω τα υγρά του και βάζω το κρεμμύδι στο μπολ με τις πατάτες. Προσθέτω πιπέρι, μοσχοκάρυδο και τα τυριά και ανακατεύω καλά το μείγμα.
Σε αυτό το σημείο, αν είχαμε θα έβαζα όπως ανέφερα παραπάνω στην σημείωση 3 για τα έξτρα υλικά, φρέσκο κρεμμυδάκι και μαϊντανό ψιλοκομμένα ή και τα αυγά, να ανακατευτούν κι αυτά μέσα στο μείγμα των πατατοκεφτέδων.
Στην συνέχεια σκεπάζω το μπολ και το βάζω στο ψυγείο για μερικές ώρες. Είναι σημαντικό αυτό το βήμα. πρώτον γιατί έτσι θα "δέσουν" οι γεύσεις των υλικών και δεύτερον γιατί θα σφίξει το μείγμα και αυτό θα βοηθήσει στο να πλάσω τους πατατοκεφτέδες αλλά και στο τηγάνισμα τους.
Μόλις περάσουν 2-3 ώρες και το μείγμα κρυώσει καλά μέσα στο ψυγείο, το βγάζω και πλάθω τους πατατοκεφτέδες στο σχήμα που προτιμάω, δηλαδή είτε σφαιρικούς είτε πιο πλακέ.
Βάζω σε ένα πιάτο λίγο αλεύρι και τους αλευρώνω καλά, αλλά στην συνέχεια τους τινάζω ελαφρά για να πέσει το περιττό αλεύρι.
Βάζω σε ένα βαθύ τηγάνι ή μια αντικολλητική κατσαρόλα αρκετό λάδι και μόλις ζεσταθεί καλά βάζω μέσα τους πατατοκεφτέδες για να τηγανιστούν μέχρι να πάρουν εκείνο το ωραίο τους χρώμα... που λέμε να ροδοκοκκινίσουν.
Χρειάζονται λίγη ώρα, δηλαδή σε 1-2 λεπτά είναι έτοιμοι, ενδιάμεσα τους αναποδογυρίζω κιόλας για να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
Γενικά όταν τους τηγανίζω έχουν την τάση να μαλακώνουν πολύ και εδώ θέλει προσοχή για να μην διαλυθούν είτε κατά το τηγάνισμα είτε όταν τους βγάζω και τους σερβίρω.
Στο να μην διαλυθούν βοηθάει το να είναι κρύο το μείγμα που έλεγα προηγουμένως, γιατί αν είναι κρύο και σφιχτό, προλαβαίνω οριακά να τους τηγανίσω και να τους βγάλω από το τηγάνι. Αν το μείγμα δεν είναι κρύο, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα διαλυθούν μέσα στην κατσαρόλα και θα σχηματιστεί ένας πολύ λαδερός πουρές.
Γενικά είναι ωραίο μεζεδάκι αλλά κάπως βαρύ οπότε παν μέτρον άριστον :-) Ειδικά εγώ που προσέχω τις θερμίδες αυτό το διάστημα και κάνω ένα είδος αυτοσχέδιας δίαιτας τους δοκίμασα μεν (έφαγα 2-3) αλλά έχω και λίγες τύχεις για αυτό το γεγονός δε.
Σαν συνταγή, το μόνο σημείο που θέλει ιδιαίτερη προσοχή είναι να μην διαλυθούν οι πατατοκεφτέδες στο κρίσιμο τελευταίο στάδιο της δημιουργίας τους και πάει χαμένος τόσος κόπος!
Μπορούν να γίνουν αρκετές παραλλαγές, προσθέτοντας ή αφαιρώντας υλικά από το μείγμα, εγώ εδώ το έκανα όσο πιο απλό μπορούσα, με λίγα υλικά. για να μην παιδεύομαι πολύ και στο video :-)
Πάντως βγήκαν πολύ αφράτοι με αρκετά τραγανή κρούστα (δηλαδή για να ακριβολογούμε... τέλειοι!) και όταν τους σέρβιρα σχεδόν έλιωναν μόλις τους ακουμπούσα με το πιρούνι.
Στο σερβίρισμα τους έβαλα και λίγο τριμμένο δυόσμο από πάνω.
{ Ημερομηνία: 06-07-2018 (13:35:24) }