Μπάμιες λαδερές

Οι μπάμιες μάλλον δεν είναι το αγαπημένο φαγητό πολλών ανθρώπων. Απ' όσο θυμάμαι έχω ακούσει αρκετές φορές σε συζητήσεις περί φαγητού να λένε "τρώω απ' όλα εκτός από μπάμιες".

μπάμιες

Ίσως είναι λίγο παρεξηγημένες, για αυτά τα γλοιώδη "σάλια" που βγάζουν, ίσως και για αυτή την χνουδωτή φλούδα τους. Επίσης έχουν μια ελαφρώς χρονοβόρα διαδικασία για να καθαριστούν και με αυτό μάλλον τριτώνει το "κακό".

Όπως και να'χει εγώ τις μαγείρεψα και τις έκανα λαδερές αλλά σκέτες χωρίς σάλτσα ή κάποιο συνοδευτικό (π.χ. κρέας ή πατάτες). Τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι τα εξής:

  • μισό κιλό μπάμιες
  • 1 κρεμμύδι
  • λίγο ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι
  • μισό φλιτζάνι ξύδι (για το μούλιασμα της μπάμιας πριν το μαγείρεμα)
  • μισό ποτήρι νερό (για το μαγείρεμα)
  • λίγη ρίγανη (προαιρετικά στο σερβίρισμα)

Αυτά μας έβγαλαν περίπου δύο μερίδες.

Το μαγείρεμα είναι ιδιαίτερα απλό, στην προετοιμασία τους όμως οι μπάμιες χρειάζεται λίγο υπομονή. Καταρχήν, όπως βλέπεις και στο βίντεο φοράω γάντια, για να αποφύγω αυτή την χνουδωτή επιφάνεια τους.

Στην αρχή τις πλένω και μετά τις καθαρίζω. Με μία περιστροφική διαδικασία προσπαθώ με το μαχαίρι να αφαιρέσω το σκληρό κομμάτι και το κοτσάνι τους στο πάνω μέρος, χωρίς όμως να τις "αποκεφαλίσω" εντελώς. Επίσης αφαιρώ και ένα μικρό κομματάκι στο κάτω μέρος τους.

Μετά τις απλώνω σε ένα ταψί και προσθέτω το ξύδι, τις ανακατεύω καλά και τις αφήνω να μουλιάσουν κανά μισάωρο. Σε αυτή την φάση, με ένα ελαφρύ ανακάτεμα βγάζουν τα "σάλια" τους.

Μετά τις ξεπλένω με νερό και τις στραγγίζω για να ξεκινήσω την υλοποίηση της συνταγής.

Βάζω το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρω το κρεμμύδι το οποίο το έχω καθαρίσει και το έχω κόψει σε μικρά κομμάτια. Στην συνέχεια προσθέτω και τις μπάμιες, τις ανακατεύω και βάζω και μισό ποτήρι νερό.

Προσθέτω επίσης αλατοπίπερο, ανακατεύω και τις αφήνω να σιγοβράσουν. Δεν θέλουν πολύ ώρα μαγείρεμα, όση ώρα σιγοβράζουν τις ανακατεύω ελαφρά, για να ψηθούν ομοιόμορφα, να μην κολλήσουν στην κατσαρόλα αλλά προσπαθώ παράλληλα να μην τις πιέσω πολύ για να μην διαλυθούν.

Αν την ώρα του μαγειρέματος δω ότι χρειάζονται επιπλέον νερό, δηλαδή αν τελειώσει το νερό της κατσαρόλας πριν ψηθεί το φαγητό, προσθέτω λίγο νερό ακόμη.

Μόλις ψηθούν, τις σερβίρω και από πάνω ορισμένες φορές προσθέτω και λίγη ρίγανη.

Αυτή ήταν η συνταγή που έκανα, θα μπορούσα τις κάνω και κοκκινιστές, δηλαδή να βάλω και χυμό ντομάτας σε εκείνη την φάση που πρόσθεσα το νερό και το αλατοπίπερο, αλλά προτίμησα να τις κάνω έτσι για να μην επισκιάση η σάλτσα την γεύση τους.

Εσένα σου αρέσουν οι μπάμιες... και αν "ναι" τότε πως τις προτιμάς;

{ Ημερομηνία: 02-08-2018 (14:48:35) }