Μακαρονόπιτα χωρίς φύλλο

Μου είχε μείνει ένα κουτάκι κρέμα γάλακτος από την τούρτα φράουλα που είχα κάνει (ήταν αυτές οι συσκευασίες με τα τρία κουτιά μαζί) και επειδή πλησίαζε η ημερομηνία λήξης της σκεφτόμουν να κάνω κάποια συνταγή να μην πάει χαμένη.

μακαρονόπιτα

Έτσι κατέληξα να μαγειρεύω αυτήν την αυτοσχέδια μακαρονόπιτα η οποία είναι αρκετά εύκολη και δεν έχει κάτι ιδιαίτερο σαν διαδικασία. Τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι τα εξής:

  • 500 γραμμάρια μακαρόνια
  • 300 γραμμάρια τυρί φέτα
  • 200 γραμμάρια ένταμ τριμμένο
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 1-2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

Από μακαρόνια χρησιμοποίησα σπαγγέτι όπως βλέπεις στο video, γιατί είχα και από αυτά αρκετά πακέτα και ήθελα να τα καταναλώσω, αλλιώς θα διάλεγα κάτι σε κοφτό μακαρόνι ή πένες.

Οπότε σκέφτηκα να σπάσω το σπαγγέτι σε μικρότερα κομμάτια να γίνει κάπως πιο εύκολο στην χρήση του στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Έβρασα λοιπόν τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες τους και στην συνέχεια τα έβαλα σε ένα ένα ταψί και πρόσθεσα το βούτυρο, ώστε όπως είναι ζεστά να λιώσει και να απλωθεί παντού.

Πρόσθεσα επίσης το τυρί φέτα ψιλοκομμένο και την κρέμα γάλακτος και τα ανακάτεψα καλά με τα μακαρόνια. Έπρεπε να χρησιμοποιήσω μεγαλύτερο ταψί για να μπορώ να τα ανακατέψω πιο εύκολα, αλλά κι με αυτό έγινε η δουλειά με λίγη υπομονή.

Από πάνω άπλωσα το τριμμένο ένταμ ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια της μακαρονόπιτας και έβαλα το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180.

Δεν χρειάζεται και ιδιαίτερο ψήσιμο, ίσα-ίσα να λιώσουν τα τυριά, δηλαδή το άφησα περίπου 15 λεπτά στους 180 και έβγαλα την μακαρονόπιτα από τον φούρνο.

Για να μπορέσω να το κόψω σε κομμάτια, έπρεπε να το αφήσω να κρυώσει, αλλιώς θα διαλύονταν.

Το αποτέλεσμα, δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε, σαν κάτι να του έλειπε...

  • Ίσως λίγο αλάτι που δεν έβαλα γιατί φοβήθηκα μην γίνει πολύ αλμυρό από το τυρί φέτα.
  • Ίσως και λίγο πιπέρι.
  • Ίσως και περισσότερα τυριά, για αυτή την ποσότητα μακαρονιών.

Βασικά σκέφτηκα εκ των υστέρων μήπως θα ήταν καλύτερα το τριμμένο ένταμ να ανακατευτεί κι αυτό με τα μακαρόνια αντί να μπει από πάνω.

Εγώ το έβαλα από πάνω με το σκεπτικό να γίνει μια κρούστα, όπως και έγινε, αλλά νομίζω ανάμεσα στα μακαρόνια θα ήταν πιο χρήσιμο για να βοηθήσει να “δέσουν” περισσότερο τα υλικά μεταξύ τους.

Τρώγονταν πάντως και ήταν αρκετά χορταστικό. Από θερμίδες δεν ξέρω να σου πω, αλλά πάντως δεν το βλέπω να κάνει για δίαιτα.

{ Ημερομηνία: 05-09-2018 (13:09:29) }