Τσιπούρες με πατάτες στο φούρνο

Λένε ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, αλλά άμα το ψάρι είναι μικρό όπως για παράδειγμα ο γαύρος, δεν μπορείς να είσαι εύκολα σίγουρος από που ακριβώς βρωμάει γιατί είναι μικρό το μήκος του, κάτι το οποίο δυσκολεύει τον προσανατολισμό της όσφρησης. Δηλαδή αν πλησιάσεις να μυρίσεις το ψάρι πως ξέρεις αν η βρώμα προέρχεται από το κεφάλι ή την ουρά… αφού είναι πολύ κοντά μεταξύ τους.

τσιπούρες με πατάτες

Σε ένα μεγαλύτερο ψάρι, όπως η τσιπούρα ή και ακόμη μεγαλύτερα ψάρια, ίσως το έργο εντοπισμού του ακριβούς σημείου της πιθανής βρώμας να είναι πιο εύκολο.

Μιας και είπα για τσιπούρα σήμερα έχω δυο τέτοιες να μαγειρέψω και έχω μια πολύ εύκολη συνταγή για να τις κάνω με πατάτες στο φούρνο.

Τα υλικά της συνταγής είναι λίγα και απλά:

  • 2 τσιπούρες καθαρισμένες (περίπου 400 γραμμάρια η κάθε μία)
  • 3-4 πατάτες
  • 1 κρεμμύδι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • λίγο ελαιόλαδο (έχει και αρκετές θερμίδες)
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • χυμό από λεμόνι (προαιρετικά, ανάλογα τα γούστα)

Τις τσιπούρες ως πρώτη ύλη χρειάζεται καθάρισμα, δηλαδή να αφαιρεθούν τα εντόσθια και τα λέπια τους. Εγώ συνήθως τις αγοράζω καθαρισμένες, αλλιώς έχει ένα παίδεμα να καθαριστούν, ειδικά για τα λέπια καλό είναι να υπάρχει και το ειδικό εργαλείο.

Βάζω λοιπόν τα ψάρια καθαρισμένα σε ένα ταψί. Επίσης, προσθέτω μέσα τις πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μέτριου μεγέθους κομμάτια.

Προσθέτω το ελαιόλαδο και προσπαθώ να πασαλειφτούν καλά οι πατάτες και οι τσιπούρες για να μην κολλήσουν στο ταψί.

Έχοντας καθαρίσει και κόψει σε κομμάτια το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα τοποθετώ στο άνοιγμα που έχουν έχουν τα ψάρια στον χώρο της κοιλιάς τους. Αν περισσέψουν κομματάκια που δεν χωράνε, τα βάζω ανάμεσα στις πατάτες.

Προσθέτω στο ταψί και το νερό και βάζω το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο, για να ψηθεί το φαγητό για περίπου 1 ώρα στους 180°C (ανάλογα και τον φούρνο). Μετά την πρώτη μισή ώρα ψησίματος, καλό είναι να ελέγχουμε που και που μην μας καεί το φαγητό και για τους πιο μερακλήδες μία ιδέα είναι να ανακατευτούν λίγο οι πατάτες για ψηθούν πιο ομοιόμορφα.

Μετά το ψήσιμο, αφού κρυώσει λίγο το φαγητό, μπορούμε στο σερβίρισμα να βάλουμε και λίγο χυμό λεμονιού για έξτρα γεύση, δηλαδή να γίνουν λεμονάτες.

Ετοίμασα και ένα βίντεο, να δεις αν θέλεις την διαδικασία και στην πράξη.

{ Ημερομηνία: 15-08-2024 (06:37:06) }